Hvordan få lysere hår → Stor guide

Det er mange av oss som drømmer om å få litt lysere hår. Spesielt når våren og solen titter frem og vi begynner å glede oss til sommeren, så kommer også fristelsen frem for å få noen lysere lokker.

Men det å skulle gå blondere kan ofte være en forvirrende prosess – uansett om man bare ønsker å gjøre håret litt lysere, eller om man vil gjøre det helt blondt. Heldigvis finnes det mange forskjellige måter man kan gjøre ditt hår lysere på. I denne artikkelen vil vi gi deg en stor guide på hva du kan gjøre for å få litt lysere hår og dermed få de blonde lokkene du har drømt om til sommeren eller hele året.

3 måter å få lysere hår på

Det finnes flere måter å få den blonde fargen du drømmer om på. Her vil vi gå gjennom de mest vanlige og effektive metodene du kan velge mellom.

Bleking

Den vanligste behandlingen å få lysere hår på er hårbleking. Kort sagt er bleking en kjemisk prosess som trekker ut pigmentene av hårstråene. Jo lenger du har i behandlingen – jo lysere blir det. Dersom du ønsker å få et helt blondt og jevnt resultat så er det helbleking som skal til, eller så kan man ta striper eller highlights for å skape mer spill, eller bare for å få noen lysere nyanser.

Mange velger å bleke håret hjemme, men mye kan også gå galt. Vi anbefaler derfor å gjøre dette hos frisøren. En frisør vil vite hva som er den beste behandlingen for å få det beste resultatet, og hvordan unngå misfarging som følge av tidligere farge og undertoner i din hårfarge.

Farging

I utgangspunktet så er det blekemiddel man bruker når man skal gjøre håret lysere. Men i noen tilfeller kan også hårfarge være et alternativ. Som nevnt når man bleker håret så trekkes pigmentene ut av hårstråene. Når du farger det derimot, så tilfører du pigmenter til hårstråene. Men hvis hårfargen ditt er mørkere enn fargen, vil ikke disse pigmentene synes.

Men du kan benytte hårfarge dersom du for eksempel har grått hår, og har lyst til å gjøre det blondt. Og du kan også bruke en blond farge til å endre hvilken blonde nyanse du får. Det finnes i tillegg også noen hårfarger som har noe blekemiddel i seg – på den måten får man først prosessen hvor man trekker ut pigmentene, også tilfører du nye med hårfargen.

Tips! Tørt hår trekker til seg mye mer pigmenter. Derfor er det viktig å tilføre hårkur jevnlig, og sørge for å tilføre nok fuktighet før du skal farge det for å ikke miste kontrollen over resultatet. Husk også alltid å følge bruksanvisningen og fargenyansekartet på hårfargen.

Sølvsjampo

En sølvsjampo i seg selv kan ikke alene gjøre håret ditt lysere, men det kan gi inntrykk av et lysere hår, og den kan også korrigere hårfargen din. Avhengig av din grunnfarge på håret, så vil resultatet på bleket hår variere. En mørk farge har gjerne røde undertoner, noe som kan føre til et oransje skjær i håret. En sølvsjampo fungerer ved å gi håret ditt den kalde tonen i håret, og fjerne gult, oransje og rødt i hårtonen din. Av denne grunn er det lurt å bruke en sølvsjampo etter bleking, og også jevnlig for å vedlikeholde den lyse, blonde og kalde hårfargen du ønsker. Vi har laget en stor test av sølvsjampo, så du kan se markedets beste produkter her.

Pleie av håret ditt etter fargebehandling

Det å farge sitt hår kan føre til skadet og slitt hår. All form for bleking og farging kan tørke ut håret, og det er derfor veldig viktig å tilføre pleie og fuktighet til håret. Vi har derfor noen gode tips til hvordan du best kan pleie håret etter fargebehandling:

  • Velg sjampo og balsam spesielt laget for farget eller blondt hår som passer til deg.
  • Unngå å føne eller andre varmeredskaper på håret veldig ofte, og hvis du gjør det er det viktig at du bruker varmebeskyttende produkter.
  • Ha i beskyttelse på håret når du er ute i solen
  • Bruk en hårkur med jevnlig mellomrom – dette gir masse fuktighet til håret, noe som er veldig viktig på fargebehandlet hår. Du kan se vår store test av hårkur her for å finne markedets beste produkter.

Hvordan få mørkt hår til å bli lysere

Har du mørkt hår, men drømmer om å bli litt blondere? Da er det bleking du skal i gang med. Men husk at hårbleking sliter mye på håret, og kan dermed føre til at du skader håret. I tillegg er det sånn at mørkt hår gjerne har røde undertoner, noe som er det vanskeligste pigmentet å fjerne. Derfor vil man ofte se en oransjefarge i håret ved bleking.

Når du går fra mørk til blond er det derfor lurt å bleke håret i flere omganger for å ikke slite mer på håret enn nødvendig. Gi håret litt hvile mellom omgangene, og husk å bruke en kur for å tilføre fuktighet til håret. Du kan også fint bruke sølvsjampo etter blekingen for å fjerne det siste av oransje, rødt og gult.

Hvordan få lysere hår uten å farge eller bleke håret?

Farge kan som sagt slite godt på håret. Og noen ganger er det kanskje ikke så store forandringer du ønsker på håret ditt heller – dette er for eksempel hvis du bare ønsker å gå en nyanse lysere eller vil ha litt lysere spill i håret. Det finnes en rekke måter du kan gjøre håret ditt lysere naturlig, vi gir deg tipsene for dette her:

Sitron

Sitron er et naturlig middel for å lysne håret. Det første du gjør er å presse saften ut av sitronene. To til tre sitroner pleier å holde til en medium lengde, men det kan variere avhengig av hvor mye hår du har. Gjør håret ditt vått og fordel sitronsaften der du ønsker å lysne håret – enten i tuppene eller i hele håret. Gå ut i solen og la håret tørke. Vask deretter ut med sjampo etter noen timer, og husk å bruk balsam for å tilføre fuktighet – eventuelt en god hårkur.

C-vitaminer

Visste du at C-vitaminer kan lysne håret? C-vitamin finnes nemlig naturlig i sitrusfrukter, og du kan derfor også benytte C-vitamin istedenfor ren sitron dersom du vil det – men dette krever mer langvarig bruk over dit for å se resultater.

  1. Pulveriser rundt 8-10 C-vitamintabletter
  2. Bland det i en hel flaske med sjampo og bland det godt
  3. Bruk sjampoen som vanlig for å se resultater etter noe tid

Kamille-te

Kamille inneholder et pigment som heter apagenin og dette kan faktisk bidra til å få ditt hår til å bli en nyanse lysere. For å benytte deg av denne metoden så skal du rett og slett lage en omgang med sterk kamille-te, bruk gjerne opp til 6 poser. La ditt vann bli lunkent og fordel blandingen i håret ditt. La håret lufttørke, gjerne i solen før du vasker håret som vanlig.

Saltvann

Du har helt sikkert merket at du har blitt litt blondere etter å ha vært på badeferie. En ferie med sol og vann har nemlig gode effekter på å få blondere hår. Men visste du at du kan lage dette hjemme? Bland salt i lunkent vann og fordel blandingen i håret, og la det deretter lufttørke i solen. Husk å bruke en god hårkur i etterkant, da saltvann kan tørke ut håret ditt noe.

Honning

Honning er kanskje den mest naturlige og pleiende måten å få lysere hår på der hjemme. Du får ikke de samme resultatene som ved bleking, men du kan bruke honning for å se en liten effekt. Det eneste du skal gjøre er å fukte håret ditt og fordele honning i håret. Sett opp håret ditt og la honningen virke i en tid på rundt fire timer før du vasker honningen ut av håret.

Hva er ombré-effekten?

Ombré betyr skygge, og ombré-effekten betyr kort sagt at håret nærme hodebunnen er mørkere eller en naturlig farge – så utover i håret blir det gradvis lysere ut mot tuppene. Endringene begynner gjerne mot midten av hårlengden.

Du får best resultat hos frisøren, da de gjerne vet hvor den lyse fargen skal begynne og har den rette teknikken for å få overgangen til å se naturlig ut. Til gjengjeld er ombré veldig enkelt å vedlikeholde, da det ikke krever at du hele tiden skal opprettholde etterveksten.

FAQ

Hva er beste måten å få lysere hår på?

Det kommer helt an på resultatet du vil. Vil du ha du en stor forskjell må du nesten ty til blekemiddel, men med de naturlige metodene vi har nevnt i denne artikkelen kan du få lysere hår uten at det blir slitt.

Hvordan pleier jeg lyst hår?

Når du har farget håret lysere, enten med bleking eller naturlige metoder trenger hårstråene dine pleie. Bruk derfor en god hårkur på håret jevnlig for å tilføre fukt.

Hvor ofte kan man bleke håret?

Skal du bleke i flere omganger eller å ta etterveksten trenger du å la håret hvile. Vent gjerne 6 til 8 uker mellom hver behandling.