Hårfarge – Guide til den rette hårfarge

De fleste kvinner endre hårfargen sin både en eller flere ganger i løpet av livet. Mange skifter fargen på hårlokkene flere ganger gjennom livet, og tester ut mange ulike farger og nyanser. Det blir mer og mer vanlig å leke med forskjellige hårfarger for å friske seg litt opp. Det er også på moten å velge de som er litt annerledes og utypiske som ikke nødvendigvis gir et naturlig utseende. I dag finnes det også svært mange metoder og produkter tilgjengelig for å endre fargen på hårprakten.

Finn den perfekte hårfargen for deg

Det er nå uendelig mange farger og nyanser å velge mellom når du skal endre eller friske litt opp i hårlokkene, uansett om man skal helfarge eller stripe det, permanent eller semi-permanent. Du kan få hårfarger i alle regnbuens farger og alt imellom…

Brun hårfarge

Brun er en naturlig forekommende hårfarge som mange mennesker rundt om i verden er født med i en av mange nyanser. Brun hårfarge finnes i utallige nyanser, og denne brunt er noe som kan passe mange, uavhengig av hudfarge og tone.

Lys brun hårfarge

I likhet med den brune hårfargen kan lysebrun forekomme i mange nyanser. En lysebrun variant kan være varm eller kald, og det er gjerne en god løsning for deg som ikke vil bli bli så veldig mørk. Samtidig kan man gå for en mer spesiell lysebrun nyanse. Den lysebrune  varianten finner man selvsagt også midlertidig eller permanent.

Grå hårfarge

Med alderen får man stadig flere av de grå nyansene i hårstråene, ettersom hårlokkene mister pigmenter med tiden, og til slutt blir man hel grå eller hvitt. Tidligere har dette vært noe man forbinder med å bli eldre, men nå er det er det blitt en skikkelig trend blant unge mennesker, som ønsker gråtoner i mer eller mindre grad, eller i noen kalde nyanser med en gråaktig fargetone. Grått hår har rett og slett blitt mote, og derfor er det nødvendigvis ikke like attraktivt å gjøre noe når de grå hårene begynner å titte frem.

Askeblond hårfarge

Fargen askeblond gir resultater som en fin lys eller mørk blond variant med en gråbrunaktig askenyanse. Det kan minne litt om når en med lyst hår får grått hår. Hvis du har brunt eller enda mørkere hårlokker, vil det være nødvendig å lysne eller bleke hårfargen for å oppnå de beste resultater. Det kan derfor i noen tilfeller kreve ekstra runder med farging, og det er derfor lurt å finne tips og informasjon om god hårpleie dersom du er en av dem som skal gjennom flere runder.

Blond hårfarge

Blondt eller bare lysere hårfarger var tidligere knyttet spesielt til de unge, men det er en mye mer vanlig å ha dette som voksen i dag enn før. Blondt hår er typisk assosiert med Skandinavia i Europa, men de blonde lokkene er mye mer utbredt, spesielt etter at det ble mulig for alle velge akkurat den nyansen de ønsker seg. Lysende farge og spesielt bleking er veldig hardt for hårstråene, så her er det virkelig viktig med ekstra god og pleiende hårpleie dersom du ønsker et vakker, sunt og velholdt resultat i lyse eller blonde hårlokker.

Rød hårfarge

Den røde fargenyansen er naturlig nok ikke den vanligste varianten, det er faktisk den sjeldneste som eksisterer. Det er bare mellom 1-2 prosent av verdens befolkning som er født med naturlig røde farger i lokkene. Dette er farger som gjør at du skiller deg fort ut i mengden, også om det er en nyanse du har farget deg til. Røde hårlokker har blitt mer populær, men det er fortsatt de vanligste naturlige hårfargene i blonde, brune og mørkere nyanser. Rødt hår, i likhet med alle de andre fargene, kommer også i mange nyanser. Du kan få et mer dempet utseende, men her er det også mulig å få helt postkasserødt resultat. Den kan farges mer eller mindre permanent, men du må være klar over at semi-permanent produkter innen rødtoner kan ha en tendens til å sitte mer “fast” i lyse hårlokker enn i de mørkere nyanser.

Blå hårfarge

Velg man en blå nyanse skiller man seg definitivt ut, og den velges gjerne av de som vil eksperimentere og leke med hårfargene. Noen av de som har naturlig svart hår kan ha et blåaktig hår.

Lilla hårfarge

Den lilla hårfargen er også fargen som skille seg litt ut, og det kan høres ut som en veldig vill nyanse å anskaffe seg. Lilla hårlokker betyr nødvendigvis ikke skrikende lilla hår eller en intens lavendel hårprakten Lilla hårtoner, eller sølvsjampo med lilla pigmenter brukes ofte for å fjerne gulaktige pigmenter i blondt eller bleket hår. Det er også flere og flere som ønsker en lilla undertone, som den grå undertonen eller den kalde nyansen. Det blir stadig mer populært med en fullstendig lilla i lokkene, som gir er mer eller mindre intenst utseende. Det finnes både permanente og semi-permanente løsninger, og washouts med lilla pigmenter er spesielt populært.

Slik velger du riktig hårfarge

Når du skal velge den rette nyansen, er våre anbefalinger at du først og fremst kjenner undertonen i hudtonen din. Det er tre ulike overordnede undertoner; varm, kald eller nøytral. Bruker du sminke til daglig, hvor pudder eller foundation er en del av sminkerutinen din, kjenner du sannsynligvis allerede din undertone. Hvis ikke kan du blant annet finne ut hvilken hudtone du har ved å ta en titt på blodårene dine. Varme undertoner har typisk årer som virker grønnaktige, kalde undertoner årer som virker blåaktige og med de nøytrale undertonene virker venene typisk blågrønne.

Har huden din en varm undertone vil kalde brune eller helt mørke nyanser og gylne nyanser være bra. Har du i stedet en kald undertone i huden vil rødlige, gylne lyse eller varme mørke nyanser passe. Har du en nøytral undertone kan du velge det meste, fra svart til blonde toner. Det skal imidlertid sies at med det enorme antallet fargenyanser og kombinasjoner som finnes, hvor det ofte lages striper eller andre typer fargespill, vil de fleste, uansett hudtone, kunne bære nesten alle hårfarger, så lenge man tar høyde for å variere litt med nyansene.

Du kan også se på øyefargen når du skal ta et valg. Det er noen fargekombinasjoner som kan komplimentere hverandre slik at hår- og øyenfarge blir mye mer intens. For eksempel vil en grønn øyenfarge mot et rødt hår være svært bemerkelsesverdig.

Hvis du drømmer om å leke med de mer ukonvensjonelle og forskjellige hårfargene som rødlige nyanser, lilla eller blå nyanser, er det nyttig å huske at varme farger som rosa og oransje vanligvis passer godt med kalde undertoner, mens kalde farger som blå og oransje. lilla er vanligvis best for gylne og varme hudtoner.

Er du fortsatt i tvil om hvilken hårfarge du skal velge og hvilken som vil passe deg best, kan du alltid rådføre deg med en utdannet frisør som har opplæring og vanligvis flere års erfaring og dermed kan veilede deg til å velge det rette for deg.

Hvilken type hårfarge bør jeg velge?

I løpet av årene har det dukket opp mange alternativer når det kommer til hårfarging, både for deg som skal bare friske litt opp i hårprakten eller gå all-in. Du kan velge permanent eller semi-permanent farge, eller gå for en washout som holder kortest tid.

Permanent hårfarge

En permanent løsning er, som navnet tilsier, en noe som er “for alltid”. Gir et resultat som først forsvinner dersom håret farges, ved bruk av hårfargefjerner eller når hårstråene vokser ut. Fibrene i hårstråene åpnes, og ønsket farge vil trenge inn i selve dem og gjøre fargen permanent. Går du for en permanent løsning, er det derfor en absolutt fordel at du er helt sikker i din sak.

Highlights

Lyse striper lages vanligvis med permanent lysende farge eller bleking. Dette er en mye brukt hårfargemetode, da gjerne får et mer eller mindre naturlig utseende. Vanligvis lysner håret vårt om sommeren på grunn av solen. Dette er ofte et utseende mange ønsker å promotere enten året rundt, eller når våren og sommeren nærmer seg. Striper har den fordelen at de kan gi et fint spill som gjør at frisyren ser mer livlig og spennende ut.

Midlertidig / semi-permanent hårfarge

Midlertidig, eller semi-permanent hårfarge som det også kalles, er ofte en hårfargemetode som brukes hjemme. Med de midlertidige hårfargene kan du leke med mange forskjellige fargevalg på kort tid uten å slite ut hårstårene på samme måte som en permanent hårfarge vil, spesielt over flere sykluser hvis du skal leke med fargene.

Washouts

Washout er et annet navn for midlertidig eller semi-permanent hårfarge, og er spesielt populært å bruke i håret hjemme for å friske opp litt. Det er nettopp det faktum at den midlertidige fargen kan vaskes ut som gjør at fargen kun er semi-permanent og holder et visst antall hårvasker. Det finnes washouts i alle de helt naturlige og velkjente fargenyansene og i alle regnbuens farger. Vanligvis vil de holde mellom 3-10 vask, men noen varer enten mer eller mindre enn det.

Hårfargespray

Hårfargespray varer typisk bare en eller noen få vask, og den er helt perfekt for deg som vil prøve en unik nyanse for en dag eller friske opp litt. Eller for deg som vil leke med et helt spesielt eller flere forskjellige utseende, eller også for deg som må ha den helt unike fargen til et antrekk.

Henna – naturens hårfarge

Henna hårfarge er først og fremst en del av de semi-permanente hårfargene. Det er en mer naturlig måte å farge håret på, og den sliter ikke ned hårstråene på samme måte som de andre produktene for hårfarging. Henna kommer fra planten kjent som hennabusken. Hennabusken inneholder et anerkjent naturfargestoff som du gjør at du kan oppnå både semi-permanent, og faktisk permanent hårfarging. Du må ikke bruke hennafarge i allerede kjemisk farget hår, men det kan ellers brukes av de fleste, selv om det i noen tilfeller kan forekomme allergier.

3 gode tips når du skal farge håret

Det er flere gode tips du kan følge når du skal farge håret. I denne delen får du våre tre beste tips på veien som kan hjelpe deg når du skal utføre prosessen:

  • Velg fargen som passer deg.Du ønsker å oppnå best resultat, og derfor bør du sørge for å velge et hårfargeprodukt som passer både din hudtone og utseende, samt din personlighet. Sørg for å vurdere hårfargen nøye hvis det er en permanent variant som brukes.
  • Bruk washout hvis du liker å eksperimentere. Hvis du er typen som liker å eksperimentere med håret hjemme, eller hvis du vil prøve en eller flere hårfarger før du bestemmer deg for den endelige permanente fargen, så er washout det aller beste valget. Her går kan du sjelden gjøre feil, da fargen alltid kan vaskes ut innen en viss tid.
  • Pass på at du har et velstelt og sunt hår, da blir fargen best. Når du skal endre hårfargen, vil du uansett oppnå de beste resultater dersom utgangspunktet allerede er sunt og velstelt. Er du av typen som driver med hyppig farging, må du være spesielt oppmerksom på god og pleiende hårpleie, da all farging vil slite på hårlokkene.

FAQ

Hvilken hårfarge bør jeg velge?

Når du skal velge rett den rette fargen er det viktig at du gjør deg opp en mening med deg selv og hvilke fargeønsker du har, samt om du ønsker en permanent eller semi-permanent løsning. Velg den løsningen som passer deg best.

Hvordan velger jeg riktig hårfarge?

Å velge riktig hårfarge kan være vanskelig. Våre beste anbefalinger er at du velger for eksempel en som matcher hudtonen din eller øynene dine, slik at du får en look som passer deg. Prøv selv frem med midlertidig løsning.