Fett hår → Sånn behandler du en kløende hodebunn og fett hår

Sliter du med en kløende eller irritert hodebunn, eller et hår som blir fett fortere enn det rekker å tørke etter forrige vask? Og vil du gjerne vite hvordan du kan bli kvitt fett hår én gang for alle, og istedenfor vil få et flott, sunt og glansfullt hår? Da har du kommet på riktig sted.

I denne artikkelen vil vi nemlig se på hvorfor man får fett hår og en irritert hodebunn, samt en rekke gode tips og triks til hvordan du kan unngå fett hår i fremtiden. Du vil få gode råd til både bruk av de rette produktene, samt litt endringer i hverdagen som kan bidra til å bli kvitt fett hår.

5 grunner til at du får fett hår

Det kan være mange grunner til at man får fett hår eller en irritert hodebunn, men man sier at det handler om at det er noe i hodebunnen din som er litt i ubalanse. Det er derfor viktig at man får identifisert den eller de årsakene til at dette skjer, sånn at du gjøre noe som hjelper på problemet.

Helt grunnleggende skyldes fett hår ofte en overproduksjon av talg i hodebunnen. Store deler av kroppen vår er dekket med små talgkjertler og disse skal hjelpe kroppene våre til blant annet å ikke tørke ut, samt holde på en naturlig fuktbalanse i huden. Problemet er bare at noen personer har en overproduksjon av talgproduksjonen noe som kan føre til både fet hud og hår.

For hyppig hårvask – prøv å ikke vaske håret ofte

En av de faktorene som kan gå inn å forårsake en overproduksjon av talg i hodebunnen er for hyppig hårvask, da mange ender opp med å vaske håret ofte. Det kan være vanskelig å ikke vaske håret hver eller annenhver dag, hvis det er det man er vant til. Men det er faktisk en veldig dårlig ide å vaske håret for ofte, da det kan tørke ut hodebunnen din, noe som kan gjøre at huden reagerer ved en overproduksjon av talgproduksjonen.

Feil bruk av hårprodukter

Det er langt fra alle produkter som er like gode, og derfor kan det fete håret ofte skyldes at du bruker en sjampo, balsam, tørrsjampo eller hårkur som ikke passer til din hud- eller hårtype. Hvis dette er tilfelle bør du naturligvis skifte produkt så fort som mulig.

Kosthold og livsstil

Ditt kosthold og livsstil har også mye å si på håret ditt. Det betyr ikke at du ikke kan få fett hår eller en irritert hodebunn hvis du spiser sunt og trener jevnlig – det betyr bare at du har en større risiko for å få dette hvis du har et usunt kosthold og dårlig livsstil. Det skyldes at din kropp gjerne skal være i balanse, få nok søvn, samt få de rette vitaminer og næringsstoffer for å fungere ordentlig, og ikke bli stresset.

Hormoner og stress fører til fett hår

Hormonelle påvirkninger kan også ha en innvirkning på talgproduksjonen, spesielt faktorer som pubertet, graviditet og stress kan påvirke din kropp, sånn at den reagerer annerledes. Det er naturligvis ikke så mye man får gjort med hormonelle påvirkninger, bortsett fra stress vil de andre nevnte årsakene kanskje skje kun en gang i året. Så i disse periodene er det en fordel å benytte seg av spesielle produkter som reduserer irritasjon i hodebunnen eller fjerner den overflødige talgproduksjonen. Hvis det kan komme av stress er det viktig å identifisere stressfaktorer i livet og se om man kan gjøre noe med det.

Ulike hårtyper

Det er dessverre sånn at noen hårtyper rett og slett bare er mer utsatt for å få fett hår enn andre. Man ser nemlig at folk som har tynt og glatt hår har en tendens til at håret ser raskere fett ut. Dette er fordi at de naturlige oljene og talgen har lettere for å spre seg ut i hårstråene på denne hårtypen, og det er også kanskje derfor at folk med krøller ofte heller sliter med tørt hår. Det kan derfor være en ide å krølle håret litt hvis det er mulig.

Slik blir du kvitt fett hår

Det er heldigvis en rekke ting som kan hjelpe deg med å unngå fett hår i fremtiden. Nedenfor vil du derfor finne en rekke gode tips og triks til hvordan du kan forhindre at du får en irritert og kløende hodebunn, og fett hår.

Shampoo for fett hår

En feil veldig mange gjør er at de går etter den billigste og mest velduftende sjampoen på hyllen, uten å egentlig vite hva det er de bør se etter for å få det håret man drømmer om. Sliter man med en irritert hodebunn og fett hår bør man altså finne en sjampo som kan hjelpe deg mot nettopp dette.

Et produkt vi trygt kan anbefale for nettopp dette er HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner. Dette er en sjampo og balsam som inneholder veganske, økologiske og silikonfrie ingredienser, noe som er veldig bra for håret ditt. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner sine næringsrike ingredienser gir ditt hår fuktighet og næring, noe som vil hjelpe med å gjøre det sterkere, og kunne vokse seg lenger. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner består av veganske mikro-proteiner, næringsrike planteekstrakter fra økologisk aloe vera, samt mango- og blåbærekstrakt. Alle disse ingrediensene hjelper med å styrke håret ditt, og forhindrer det samtidig i å tørke ut.

Dette er derfor et veldig godt produkt til å hjelpe deg mot problemet med fett og irritasjon i hodebunnen, sånn at du kan få et sunnere og sterkere hår.

Frisk opp en fet hodebunn

Det er ikke alltid at det er nok å bruke en sjampo for å kvitte seg med et fett hår, og da kan det være en god ide å benytte seg av en skikkelig god oppfriskning av hodebunnen din. Til det formålet kan vi i stor grad anbefale HairLust Hair & Scalp Detox Scrub, som består av økologisk blåbær- og acaiekstrakt, aloe vera, grønn mynte og havrekjerne som både virker antibakterielt og eksfolierende på hodebunnen. Ingrediensene virker avbalanserende på oljenivået i hodebunnen og virker antiinflammatorisk. I tillegg gir HairLust Hair & Scalp Detox Scrub fuktighet og næring til både hud og hår. Med andre ord kan du med HairLust Hair & Scalp Detox Scrub go hodebunnen din en skikkelig hodebunnskrubb som hjelper på en fet, tørr og kløende hodebunn ved å rense i dybden og holde på en god balanse i hodebunnen din.

Kosttilskudd og vitaminer

Man har hørt det så mange ganger – skjønnhet kommer innenfra. Og når det kommer til håret vårt så stemmer faktisk dette også i stor grad. Både vår hud og hår blir i stor grad påvirket av hva vi får i oss, og det er derfor viktig å sikre oss at vi får de rette vitaminene gjennom kosttilskuddet vårt.

En annen god ide er derfor å ta hårvitaminer, som for eksempel HairLust Hair Growth Formula Gummies, som er fulle av de vitaminene og mineralene som håret ditt trenger for å holde seg sunt og fettfritt. HairLust Hair Growth Formula Gummies inneholder biotin, folsyre, vitamin C og sink – alle ingredienser som er kjent for å styrke håret vårt, og bidra til en sunn hodebunn.

Sørg for riktig hårpleie

Produktene kan hjelpe deg et stykke på veien, dessuten er det andre ting du kan gjøre for å pleie hår og hodebunn godt for å unngå fett hår.

Vask håret færre ganger i uken

Den helt store feiltakelsen veldig mange gjør er at de vasker håret for ofte. Det blir gjerne en litt ond spiral når man vasker håret ekstra mange ganger i uken for å unngå fett hår. Men faktisk skal man helst unngå å vaske håret for mange ganger – og spesielt flere dager i strekk. Det mest optimale er kun å vaske håret to eller maks tre ganger i uken, og gjerne med tre dagers mellomrom. De dagene som du ikke vasker håret ditt, kan du med fordel benytte deg av tørrsjampo (mer om det lenger ned).

Vask to ganger når du vasker håret

Det høres kanskje litt rart ut at man skal vaske håret flere ganger når man dusjer, men det er faktisk sant. Første gang du vasker håret renser du det nemlig for overflødig fett, skitt og rester fra stylingprodukter – og derfor får du ikke det helt optimale ut av din sjampo. Hvis du derfor tar en omgang til med sjampoen så får du muligheten til å pleie både håret og hodebunnen mer og bedre i dybden. Så du bør altså vaske håret færre ganger i uken, men i to omganger når du først dusjer.

Bruk tørrsjampo med jevne mellomrom

Du er nødt til å se tørrsjampo som din beste venn – spesielt hvis du er i gang med å venne håret ditt til å bare bli vasket to ganger i uken. I tilvenningsperioden kan håret ditt nemlig bli ganske fett i løpet av disse dagene, og her er en tørrsjampo fantastisk. En tørrsjampo vil hjelpe håret ditt med å ikke se fett ut, men du skal også gjerne finne en variant som reduserer/fjerner overflødig fett i hodebunnen, spesielt hvis du sliter med kløe i hodebunnen. På den måten har både du og hodebunnen din det bra, selv om det ikke er blirr vasket på et par dager.

Ikke massér sjampoen for mye inn i hodebunnen

Hvis du allerede lider av en fet hodebunn så skal du så langt mulig unngå å irritere hodebunnen din. Det kan skje hvis du for eksempel masserer din sjampo for mye inn i hodebunnen. Du skal selvfølgelig fortsatt sørge for å få renset håret ordentlig, men prøv å unngå å massere fingerspissene for mye ned i hodebunnen.

Unngå å få balsam i hodebunnen

Overdreven bruk av balsam kan faktisk også være med på å gjøre hodebunnen fet. Balsam skal primært benyttes i spissene av håret, men mange har en tendens til å bruke balsam i hele håret – og det skal du altså helst unngå.

Ikke bruk sjampo og balsam med fete oljer eller silikon

Hvis du allerede har problemer med fett hår så skal du ikke tilføre mer fett enn nødvendig til hodebunnen din, da den jo tross alt selv produserer en del. Av den grunn kan du med fordel bruke produkter med fuktighetsgivende planteekstrakter, sånn som produktene ovenfor har, da disse gir fukt til håret uten å tynge det. Sjampo og balsam med planteekstrakt er altså å foretrekke fremfor planteoljer hvis du lider av fett hår.

I tillegg bør du unngå hårprodukter som inneholder silikon. Silikon har nemlig som formål å få håret til å se ekstra skinnende ut, noe som betyr at det i grunn får håret til å se mer oljete ut. I tillegg har silikon en tendens til å feste seg i hodebunnen, sånn at rester bygger seg opp i hodebunnen – noe som får håret til å se livløst og fett ut.

Bruk hårkur med jevne mellomrom

Du skal helst ikke velge den første og beste hårkuren du finner, men istedenfor sette deg litt inn i utvalget og hvilke ingredienser som passer til håret ditt. Hvis håret ditt lett blir fett så kan du fint gå etter en hårkur med fokus på dette området, og så skifte til en annen hårkur når det har blitt bedre. En riktig hårkur kan nemlig være med å styrke håret ditt, dine røtter og din hodebunn. Samtidig sørger flere hårkurer for å opprettholde en god fettbalanse i hodebunnen så ditt hår ikke vil se fett ut.

Rens hårbørsten din en gang iblant

Dette er noe mange av oss ikke tenker over. Men hårbørsten er et sted hvor hårstrå, fett, oljer, produktrester og døde hudceller samler seg opp. Ved å fortsette å bruke den vil du bare tilbakeføre disse tingene til håret ditt, noe som kan føre til at det fort ser fett ut. Du før derfor rense børsten jevnlig. For å rense den kan du bruke en kam til å fjerne hårstrå fra hårbørsten, for å så legge den i varmt vann med et par dråper sjampo i seg.

Ikke ta for mye i håret ditt

Veldig mange av oss har som vane å ta oss mye i håret eller klø oss i hodebunnen. Dette er faktisk en av de verste tingene man kan gjøre når man sliter med en irritert hodebunn. Gjennom dagen tar vi på en rekke ting, telefoner, datamaskiner, vi spiser mat, vi bruker sterke såper og kremer som ikke er beregnet på hodebunnen. Alt dette kan overføres til hodebunn og hår når vi drar fingrene gjennom håret. Det er derfor lurt å bli mer oppmerksom på dette.

Vurder å skifte sengetøy

Noe ikke så mange av oss er oppmerksom på er hvordan putetrekket vårt kan bidra til at både huden og håret vårt blir fett. Når vi ligger på puten hver kveld, så overføres produktrester, kremer, fett og oljer på hodeputen, og neste kveld når vi legger oss med nyvasket hår, så overfører vi alt sammen bare tilbake til hud og hår. Det er derfor viktig å sørge for å skifte putetrekket ofte. En god ide er også å bruke et putetrekk av bambus eller silke. Et putetrekk av silke vil skape mindre friksjon og skade på håret, mens et putetrekk av bambus er antibakterielt og beskytter håret ditt mot det som kan irritere hodebunnen din.

Kjerringråd mot fett hår

Det finnes veldig mange gode produkter mot fett hår – men det kan kanskje også være verdt å teste ut et godt, gammelt kjerringråd. Noen sier de fungerer, mens andre sier de ikke gjør det – det er individuelt for alle. Men vi gir deg nedenfor de beste rådene mot fett hår etter vår erfaring, så du kan teste ut om det kan hjelpe deg også.

Eplecidereddik er ikke bare til mat

Flere og flere begynner å få øynene opp for alle de utrolig effektene som eplecidereddik kan ha. Man sier at det hjelper mot vekttap, bekjempe kviser i huden, styrke immunforsvaret, forbedre fordøyelsen og en rekke andre helsefordeler. Men visste du også at eplecidereddik kan hjelpe mot fett hår og en irritert og kløende hodebunn?

Dette kjerringrådet sier at du skal ta 1 glass med vann og 2 spiseskjeer med eplesidereddik (helst økologisk) i en sprayflaske. Spray det i håret etter du har tatt en hårvask med sjampo og balsam, vent et par minutter og skyll godt med vann. Dette kan bidra til å gjenopprette balansen i hodebunnen og dermed hindre huden i å produsere mer talg.

Rosmarinolje mot en kløende hodebunn

Rosmarinolje sier man at har beroligende effekt på hårsekker og huden vår, og kan derfor være et veldig godt tips for å hindre huden i å produsere mer talg enn nødvendig, samtidig som den lindrer kløe og betennelse rundt hårsekkene – noe som igjen kan være med på å bekjempe fett hår da hodebunnen vil bli mindre irritert og du vil ta deg mindre i håret.

Rosmarinolje kan brukes som en hårkur, hvor du påfører oljen godt i hodebunn og gjennom håret. La oljen virke i håret og på huden din i ca. 10 minutter før du vasker håret ditt som normalt.

Aloe vera er naturens mirakelkur

Aloe vera sier man at rett og slett er naturens egen mirakelkur, noe som er grunnen til at den blir brukt i så mange hårprodukter i dag. I tillegg bruker man aloe vera til å lindre solbrenthet og andre irritasjoner på huden, og hodebunnen din er intet unntak. Ved å bruke aloe vera som en hårkur for eksempel en gang i uken, vil du kunne hindre at talgproduksjonen går over styr og dermed forhindre fett hår. I tillegg virker aloe vera både beroligende, kjølende, anti-inflammatorisk og pleiende på huden, sånn at du får en mindre irritert hud i hodebunnen.

For å bruke aloe vera som en hårkur, skal du rett og slett bare ta litt aloe vera og røre det ut til å få en mykere konsistens og dermed tilføre det i håret ditt. La det virke i 10-20 minutter før du skyller det ut i vann.

FAQ:

Hvor ofte bør jeg vaske håret for å unngå fett hår?

Det optimale er at du vasker håret to eller maks tre ganger i uken. Hyppig hårvask, hvor du vasker håret for ofte vil du nemlig risikere økt talgproduksjon noe som gjør at håret vil bli fort fett.

Hvorfor blir håret mitt fort fett?

Vi vil alle bevare følelsen av nyvasket hår så lenge som mulig, men på grunn av økt talgproduksjon i håret kan mange føle at håret blir fort fett. Les derfor våre tips i denne artikkelen for å få gode tips som hjelper på problemet.

Finnes det produkter som forhindrer fett hår?

Ja, absolutt. Det finnes en rekke produkter med planteoljer som tilfører næring til håret uten å gjøre det fett. Vi har for eksempel noen veldig gode forslag i denne artikkelen som vi vil anbefale deg å sjekke ut.